Select Page

NU.nl wist dinsdag te melden dat de man die nog steeds wordt gezocht de 39-jarige L. uit Bergen op Zoom is.

De officier zegt dat de verdenking tegen L. voortkomt uit de verklaringen van de Colombiaanse piloot die gekaapte helikopter moest gaan besturen. Volgens de inmiddels 55-jarige piloot Alvaro G.B. sprak hij eind september met L., die zich voordeed als een Spanjaard genaamd Mohamed. L. zei een vriend van Benaouf A te zijn.

Daarnaast is L. de neef van de dertigjarige Fransman die op 11 oktober is doodgeschoten door de politie toen hij op de vlucht sloeg na het verijdelen van de helikopterkaping door de Amsterdamse recherche. De 39-jarige man zou zijn neef naar Roermond hebben gebracht, waar hij moest wachten op de helikopter met daarin A. nadat hij zou zijn bevrijd.

De Amsterdamse politie was echter op de hoogte van de plannen en een groot deel van de verdachten kon worden gearresteerd op 11 oktober vorig jaar. 

Stemherkenning

L. wordt bijgestaan door de advocaten Robert Malewicz en Geert–Jan Kruizinga. Kruizinga zei dat de verdenking tegen zijn cliënt is gebaseerd op basis van stemherkenning op de door de politie afgeluisterde gesprekken tussen de verdachten. Ook zou de ontmoeting met G.B. zijn vastgelegd op camera. 

Hji zegt dat de verdenking tegen zijn cliënt pas later bekend is geworden en dat hij meer tijd nodig heeft om het dossier eigen te maken en ook verschillende onderzoekswensen te hebben, zoals het horen van de tapgesprekken.

Verdachten

De andere verdachten zijn zes Amsterdammers in leeftijden van 20 tot 27 jaar en de piloot uit Colombia. De laatstgenoemde heeft een verklaring afgelegd aan justitie. Hij zou naar eigen zeggen 100.000 euro krijgen als het plan zou slagen.

Vier van de mannen verschenen op zitting. 

Staatsliedenbuurt 

A., het doelwit van de bevrijding, wordt gezien als kopstuk uit de Amsterdamse onderwereld. De crimineel was doelwit van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam eind 2012. Hij zit een straf uit van twaalf jaar voor het aansturen van een liquidatie in Antwerpen in 2012.

De inhoudelijke behandeling voor deze zaak staat gepland op 11 september.

, Read More