Select Page

Dat werd donderdag duidelijk tijdens de eerste inleidende zitting tegen S., die niet aanwezig was. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte op 21 juni bekend dat de veertigjarige man uit Hilversum heeft bekend dat hij Reduan B. op 29 maart heeft doodgeschoten in Amsterdam.

S. kreeg in januari van dit jaar de opdracht om een garagebox te huren waar de vluchtauto gestald kon worden. Hij kreeg naar eigen zeggen twee dagen voor de moord informatie over het slachtoffer, zoals een foto, werkadres en werktijden. Ook kreeg hij te horen hoe hij de liquidatie moest uitvoeren.

Reduan B. is de broer van Nabil B., een kroongetuige die meerdere verklaringen heeft afgelegd over liquidaties en pogingen daartoe in Amsterdam en Utrecht. Reduan B. werd nog geen week nadat het OM naar buiten bracht een cruciale getuige in diverse moordzaken te hebben, doodgeschoten.

Het OM zegt geen enkele twijfel te hebben dat de dood van Reduan B. een “afgrijselijke reactie” is op het als kroongetuige meewerken van diens broer. S. wil echter niets over andere betrokkenen zeggen en laat ook niet los óf en van wie hij de opdracht heeft gekregen om B. dood te schieten.

Afluisteren

Advocaat Nico Meijering, die samen met Juriaan de Vries inviel voor kantoorgenoot Christian Flokstra, haalde donderdag hard uit naar het OM en zijn handelen rond het afluisteren van een journalist.

Ten eerste is er volgens de advocaten sprake van een grote inbreuk op het recht van bronbescherming. Daarnaast heeft het OM besloten om, ondanks een bevel van de rechter-commissaris dat niet te doen, de opname van het gesprek te vernietigen. “Eventueel ontlastend materiaal voor onze cliënt is hiermee verwijderd en kan ook nooit meer terug worden gehaald”, aldus Meijering. “Deze mening is ook de rechter-commissaris toegedaan.”

De advocaat doelt op het ontbreken van kennis bij zijn cliënt dat hij de broer van de kroongetuige moest doodschieten. “Het niet-hebben van deze wetenschap zal meewerken in de strafmaat”, verduidelijkt Meijering.

Volgens de advocaat heeft het OM het afluisteren van de journalist doelbewust “onder de pet willen houden”. De officier van justitie benadrukte echter dat de inhoud van het gesprek tussen de journalist en diens bron, een dag na de moord, bij niemand bekend is. “Dat de rechter-commissaris dus stelt dat er mogelijk ontlastend materiaal is verwijderd, vinden wij onbegrijpelijk en speculatief.”

G.

Naast S. staat ook G. terecht. De 34-jarige man uit Den Haag, waarvan de voornaam onbekend is, wordt van wapenbezit verdacht. De politie vond na de liquidatie meerdere vuurwapens in de Seat Leon die door S. achtergelaten was. Op het vuurwapen zat DNA van de man uit Hilversum en op het andere wapen zat DNA van G. Beide mannen konden daarom ook snel worden aangehouden.

G. wordt alleen wapenbezit verweten. In eerste instantie werd hij ook van medeplichtigheid verdacht.

Kamervragen

De dood van Reduan B. zorgde voor een schok en leidde tot Kamervragen of het OM wel in staat was om de familieleden van de kroongetuige te beschermen. Volgens justitie had de broer zelf gezegd slechts beperkt beveiligd te willen worden. Na zijn dood werden de andere familieleden in allerijl naar het buitenland overgebracht.

, Read More