Select Page

De Syrische staatstelevisie maakt melding van de onderhandelingen. “Jaish al-Islam heeft gevraagd om de onderhandelingen. Deze beginnen binnen twee uur”, aldus de overheidsbron. De rebellen hebben nog niet gereageerd.

Het persbureau AFP maakt op basis van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten melding van de bombardementen. Hoeveel slachtoffers er zondag zijn gevallen is nog niet bekend.

De rebellengroep Jaish al-Islam beschuldigde het Syrische regeringsleger van het gooien van een chemische bom. De regering van Bashar al-Assad ontkent dat er een chemische bom is gebruikt.

Bij de bombardementen van zaterdag zijn tientallen mensen omgekomen. Het precieze aantal is nog onbekend, maar de hulporganisatie de Witte Helmen gaan uit van zeker zeventig doden.

De aanval van de regering begon vrijdag al met bombardementen.

Laatste rebellen

Jaish al-Islam is de laatste groepering die nog stand houdt in Oosts-Ghouta. Andere groeperingen zijn na een stevig offensief van de regering akkoord gegaan met een vertrek uit de regio naar andere door rebellen bezette gebieden. 

Zes burgers werden zaterdag gedood tijdens mortierbeschietingen in woonwijken van de hoofdstad Damascus, en 38 anderen raakten gewond, meldden Syrische staatsmedia. Ze beschuldigden Jaish al-Islam van de aanslagen. Woordvoerder Birqdar van de rebellengroep ontkende die beschuldiging.

VS

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de berichten over de chemische aanval “gruwelijk” en zegt dat er onmiddelijke actie nodig is als de berichten waar blijken te zijn. 

“Het regime van Assad en de landen die dat steunen moeten hun daden verantwoorden en verdere aanvallen moeten worden tegengehouden”, aldus de woordvoerder. “Wij roepen Rusland op om de steun aan Syrië op te zeggen en samen met de internationale gemeenschap deze barbaarse chemische aanvallen te stoppen.”

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

, Read More