Select Page

Reizigers kunnen volgens brancheorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) hinder ondervinden omdat het verkeer om de meeste plekken stil ligt of zeer beperkt is.

Bepaalde ritten gaan wel door. In de regio rond Arnhem en Nijmegen reden in de ochtend bussen op 35 lijnen, waaronder die naar de ziekenhuizen. In Utrecht is de tram om 5.30 uur uitgereden. In de Domstad rijden ook de bussen die ziekenhuizen bedienen.

Ook in de regio Twente rijden minder bussen. Vervoerder Keolis meldt dat veel bussen dinsdagochtend niet zijn uitgereden en verwacht dat de rest van de dag ook vrijwel geen bussen rijden.

Elke vervoerder houdt reizigers via haar eigen kanalen op de hoogte van de actuele stand van zaken.

Gesprekken

De VWOV zegt dat de vakbonden een uitnodiging voor nieuwe gesprekken over een nieuwe cao hebben geweigerd. De eisen die de bonden stellen om de dialoog opnieuw op te starten, zijn voor de werkgevers “geen basis om nieuwe gesprekken te voeren”, aldus de organisatie.

Vakbond FNV is tevreden over de stakingsbereidheid, zegt een woordvoerder. ”In de regio Utrecht rijden slechts een paar bussen. Die worden bemand door uitzendkrachten, niet door vaste werknemers. In de regio’s Arnhem/Nijmegen staakt zo’n 90 procent van het personeel. De sfeer is rustig.”

Stakende buschauffeurs houden aan het einde van de ochtend een manifestatie voor het provinciehuis in Utrecht. Aan gedeputeerde Dennis Straat wordt dan een zwartboek met een verzameling persoonlijke klachten van chauffeurs overhandigd.

Eisen

De stakingen van dinsdag zijn een vervolg op de landelijke stakingen van 30 april en 1 mei. De werknemers in het streekvervoer leggen het werk neer om hun eisen in het cao-conflict kracht bij te zetten. Ze eisen onder andere meer salaris en een lagere werkdruk.

In de komende weken vinden er in verschillende regio’s in het land dergelijke stakingen plaats. Het is nog niet bekend hoeveel chauffeurs hieraan mee zullen doen. De cao Streekvervoer geldt voor zo’n 12.000 werknemers in heel Nederland. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

, Read More