Select Page

Rutte heeft hoofdredacteur Paul Jansen van de krant gesproken om “hem en zijn mensen sterkte” te wensen.

De premier stelt dat er nog veel onduidelijk is, maar spreekt net als de politie al wel van een “gerichte actie”. Hij verzekert dat de politie er alles aan doet om de dader of daders te pakken. “We zijn alert en waakzaam”, aldus Rutte.

Hoofdredacteur Jansen gaat kijken of de huidige beveiligingsmaatregelen voldoende zijn. Dinsdag heeft een bestelbusje de gevel van het pand in Amsterdam geramd. “We moeten goed gaan evalueren wat er is misgegaan”, stelt Jansen.

Een busje reed dinsdagnacht om 4.00 uur in op het gebouw waarin de redactie van De Telegraaf is gevestigd. Uit bewakingsbeelden blijkt dat de bestuurder daarna de auto in brand heeft gestoken. Door de aanrijding en de brand is het gebouw volgens de politie flink beschadigd geraakt. Op het moment van de aanrijding was in het pand alleen een bewaker aanwezig. Niemand is gewond geraakt.

Burgemeester

De waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, is ”zeer geschokt” door de gebeurtenissen bij De Telegraaf. Van Aartsen kwam zelf een kijkje nemen bij het gebouw en ging in gesprek met de hoofdredacteur.

”Alles wat te maken heeft met de pers en de vrijheid van de pers om te kunnen schrijven wat je wilt, is zo’n belangrijke steunpilaar voor de democratie. Een aanslag als deze is dan ook zeer ernstig”, aldus Van Aartsen.

Ook Tweede Kamerleden zijn geschokt. GroenLinks-voorman Jesse Klaver spreekt van ”een ongelofelijk idiote actie”. ”Schokkend en zeer verontrustend”, aldus mediawoordvoerder Dilan Yesilgöz (VVD).

Auto rijdt gebouw De Telegraaf binnen

NVJ

Eerder deze week werd een kantoorpand in Amsterdam, waarin onder meer Panorama en Nieuwe Revu gevestigd zijn, beschoten met een raketwerper. Er is inmiddels een verdachte aangehouden.

De woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) noemt beide gebeurtenissen griezelig. “Het is alarmerend om te zien dat journalisten in Nederland steeds meer worden gezien als doelwit van gewelddadige bedreigingen.”

“Wij hebben contact met de politie en met de redactie”, zegt de NVJ-woordvoerder tegen NU.nl. “Het belangrijkste is nu dat de werknemers van De Telegraaf hun werk kunnen blijven doen en dat de dader wordt gepakt.” De reactie van de politie is volgens de NVJ ook belangrijk. “Het moet duidelijk zijn dat een dergelijke aanval onacceptabel is.”

Geen wijzigingen

Voor RTL is er ondanks de gebeurtenis in Amsterdam geen reden om iets aan het beleid te veranderen. “We hebben altijd goed contact met de autoriteiten. Ook zien wij geen reden om iets te veranderen aan onze beveiliging. Er zijn daarnaast ook geen aanwijzingen dat er bedreigingen op de loer liggen”, zegt RTL-communicatiemanager Kim Koppenol.

SBS wil uit veiligheidsoverwegingen geen uitspraken doen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

, Read More