Select Page

”Ik wil het risico niet lopen dat onze reclasseringswerkers overhoop worden geschoten”, zegt vertrekkend bestuursvoorzitter Sjef van Gennip in de krant.

Van Gennip, die deze week met pensioen gaat, stelt dat zijn medewerkers soms cliënten op bezoek krijgen die een kogelwerend vest dragen omdat ze bang zijn dat iemand binnenkomt en gaat schieten. Het gaat daarbij onder anderen om personen uit de mocro-maffia. “Ze maken zich tijdens reclasseringsgesprekken schuldig aan geweld, aan het smijten met meubels en aan doodsbedreigingen.” 

Volgens Van Gennip is er een grens bereikt. “Serieuze doodsbedreigingen horen niet bij ons werk.” 

Verandering

De organisatie heeft de plicht alle opdrachten van rechters en Openbaar Ministerie uit te voeren, maar ”wij beraden ons nu op het moment dat we gaan zeggen: dit type cliënt doen we niet meer”, zegt Van Gennip.

Er zijn al regels om het veiligheidsgevoel te verbeteren. Zo zijn er bij sommige cliënten geen bezoeken thuis. Van Gennip wil graag dat verplichte meldgesprekken op het politiebureau gehouden moeten worden. De bestuursvoorzitter noemt het een lastig moreel dilemma in de Volkskrant. Maar het moet volgens hem geen probleem van Reclassering Nederland zijn. “Dit is een probleem van ons allemaal.”

, Read More