Select Page

“Ik besef dat deze uitspraken ook collega’s binnen de BZ-organisatie persoonlijk raken. Dat vind ik oprecht heel vervelend”, schrijft de bewindsman vrijdag in een brief aan de ambtenaren van zijn ministerie. “De reacties die mij nu bereiken, neem ik dan ook serieus.”

Minister Blok schrijft verder dat zijn medewerkers erop kunnen rekenen dat hij dan ook samen met hen en “met volle inzet en enthousiasme” verder wil werken aan het Nederlands buitenlandbeleid.

De coalitiepartijen willen op dit moment geen debat. Wel hebben VVD, CU en D66 laten weten open te staan voor een debat na de zomerperiode. 

Alexander Pechtold van D66 zei vrijdagavond bij Jinek aan tafel dat hij niet blij is met de uitspraken van Blok. Hij bestempelde ze als “armoedig”. De D66-voorman wil weten of Blok werkelijk zijn uitspraken betreurt of slechts de commotie over zijn uitspraken. Hij hoopt daar een antwoord op te krijgen in een debat met Blok meteen na de zomerpauze van de Tweede Kamer.

Uitspraken

Blok deed zijn omstreden uitlatingen over migratie en de problemen met multiculturele samenlevingen ruim een week geleden op een besloten bijeenkomst voor Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Beelden daarvan kwamen woensdag naar buiten door het programma Zembla.

“Mijn woorden waren te scherp en dat is niet goed”, schrijft Blok aan zijn medewerkers.

Oppositie

Blok stuurde woensdag een brief naar de Tweede Kamer waarin hij ingaat op de uitspraken die hij heeft gedaan. De drie linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA nemen hier geen genoegen mee. Zij hebben een deel van de Kamer teruggeroepen van reces.

De Surinaamse regering wil graag excuses van Blok. De regering in Paramaribo ziet de opmerkingen van de minister als “destabiliserend en denigrerend” en is van plan de internationale gemeenschap over de kwestie te informeren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

, Read More