Select Page

Volgens Browder zou de Spaanse politie hem hebben aangehouden na een verzoek hiertoe van de Russische overheid. De zakenman plaatste op zijn Twitter-account een foto van het arrestatiebevel.

De financier werd vorig jaar door een Russische rechter veroordeeld tot negen jaar cel vanwege fraude. De internationale politieorganisatie Interpol weigerde in 2013 Browder een straf op te leggen voor deze aanklacht omdat deze volgens Interpol “vooral politiek van aard” was, meldt de BBC.

De Twitter-berichten van Browder zijn nog niet bevestigd door de Spaanse politie.

Magnitsky Act

Browder was een van de grondleggers van de zogenoemde Magnitsky Act, een Amerikaanse wet vol maatregelen tegen hooggeplaatste Russen die betrokken waren bij corruptie. Toenmalig president Barack Obama ondertekende deze wet in december 2012.

Browder richtte in 1996 Hermitage Capital Management op, het grootste buitenlandse investeringsfonds in Rusland ooit. Maar nadat Browder zich in 2006 kritisch uitliet over de corruptie in Rusland, plaatste de Russische overheid de Britse zakenman op een zwarte lijst.

De investeerder bezocht vorige week nog de Tweede Kamer in Den Haag. Hij praatte met leden van de Commissie Buitenlandse Zaken, onder meer over de Magnitsky Act. Hij pleitte er onder meer voor meer sancties op te leggen aan corrupte Russen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

, Read More