Select Page

De omstreden wet, die de pensioenleeftijd van rechters van 70 naar 65 verlaagt, werd dinsdag van kracht. Gersdorf is 65 jaar en zou dus moeten stoppen met werken. Toen zij het gebouw woensdag betrad, stelde ze voor een televisiecamera dat ze “de wet blijft beschermen”.

Het aannemen van de nieuwe wet volgt op een groot aantal maatregelen die de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PIS) heeft genomen om haar eigen macht te bestendigen. Kritische rechters hadden het de afgelopen tijd al zwaar te verduren in Polen. Wie kritische vonnissen jegens PIS velde, kreeg met intimidaties en bedreigingen te maken.

Veel Polen zijn tegen de nieuwe pensioenwet die onder anderen Gersdorf buitenspel zet. In Poolse steden gingen dinsdag vele tienduizenden mensen de straat op. Zij zijn bang dat de onafhankelijkheid van de rechtspraak nog verder onder druk komt te staan. Onder de tegenstanders van de wet bevindt zich ook oud-president Lech Walesa.

Ook de Europese Commissie is boos over de nieuwe maatregelen van PIS en de beteugeling van de macht van kritische rechters. Europa wil dat Polen binnen een maand tekst en uitleg komt geven over de maatregelen die volgens Brussel tegen de democratische kernwaarden indruisen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

, Read More