Select Page

Een woordvoerder van de brandweer kon nog niet veel meer zeggen dan dat het om een grote brand gaat. De overheid heeft een NL-Alert naar de inwoners van de Friese stad gestuurd. De brandweer spreekt van een ‘zeer grote brand’.

De hulpdiensten hebben de brand inmiddels opgeschaald naar GRIP2. Dat houdt in dat een incident gevolgen heeft voor de omgeving en wordt er gesproken van een regionaal effectgebied. Verschillende hulpdiensten werken samen bij de bestrijding.

Het Leeuwardense ziekenhuis MCL stelt geplande operaties voorlopig uit door de rook die door de brand in het ziekenhuis terechtkomt. Een woordvoerder meldt dat operaties die al aan de gang zijn afgerond worden

In het ziekenhuis hangt “her en der” een rooklucht, en in verband met de patiëntveiligheid worden nieuwe operaties voorlopig uitgesteld.

Voormalig kantoor Belastingdienst Leeuwarden in brand

Rookvorming

Omwonenden worden in verband met de zware rookvorming gesommeerd binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Enkele inwoners in de directe omgeving van het pand hebben op last van de brandweer hun woning moeten verlaten.

De rook trekt inmiddels over de hele stad. Naast woningen zijn ook enkele kantoorpanden in de omgeving ontruimd. Bij een nabijgelegen school moeten de docenten en leerlingen binnen blijven. Ook het station ondervindt hinder van de rook. Vaarverkeer in de omgeving is stilgelegd.

De brandweer is met meerdere blusvoertuigen ter plaatse en probeert het vuur te blussen. In het pand, dat zich aan de Tesselschadestraat 4 aan de rand van het stadscentrum bevindt, waren vijf mensen aanwezig, anti-kraakbewoners. Zij zijn veilig uit het gebouw gehaald en elders opgevangen. De politie stelt dat het gebouw momenteel leeg is.

, Read More