Select Page

De bewindsman kwam met de bekendmaking bij zijn aankomst in Brussel waar hij een conferentie bijwoont over hulp aan Syrië. In de tweede helft van dit jaar kan er nog eens 300 miljoen bijkomen. Vorige week liet de Franse president Emmanuel Macron weten dat Parijs 50 miljoen euro aan humanitaire hulp voor Syrië uittrekt.

Aan de conferentie nemen ongeveer tachtig landen deel. Bij eenzelfde bijeenkomst vorig jaar was Duitsland de grootste gever. Het land heeft sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011 al 4,5 miljard euro aan hulpgeld gedoneerd. ”Onze belangrijkste prioriteit is de bescherming van de burgerbevolking”, aldus Maas.

Volgens de Verenigde Naties hebben 13 miljoen Syriërs dringend hulp nodig door de oorlog in het land. Volgens de Syrian Network for Human Rights zijn 217.764 burgers om het leven gekomen tussen maart 2011, toen de oorlog begon, en maart 2018. Van die slachtoffers waren er 27.296 kinderen.

Burgeroorlog

Sinds 2011 vechten rebellen in Syrië tegen het regime van Bashar Al-Assad. De rebellen eisten een einde aan het volgens hen corrupte regime van Assad, maar Assad weigert op de stappen. Van de chaos die in het land ontstond maakte terroristische organisatie Islamititische Staat (IS) gebruik om een kalifaat uit te roepen. 

Sinds het begin van het conflict zijn steeds meer landen betrokken geraakt in Syrië. Assad krijgt luchtsteun van Rusland en wordt bijgestaan door Iran en sjiitische milities. De Verenigde Staten steunen met een internationale coalitie de rebellen die tegen IS vechten en Turkije vecht in Noord-Syrië tegen Koerdische strijders.

Gifgas

Gedurende het conflict is Assad meerdere malen ervan beschuldigd gifgas te hebben gebruikt bij luchtaanvallen. De meest recente keer dat dit gebeurde was begin april in de stad Douma. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voerden een week later een vergeldingsaanval uit op drie doelen verspreid over Syrië.

Duitsland trekt miljard euro uit voor noodhulp Syrië

, Read More