Select Page

De militanten hebben jonge kinderen ontvoerd om angst te zaaien en macht tentoon te spreiden, stelt Unicef. ”Kinderen in het noordoosten van Nigeria zijn nog steeds op een schokkend grote schaal het slachtoffer van aanvallen”, zegt Mohamed Malick Fall, de baas van Unicef in Nigeria.

Het bureau van Unicef heeft meer dan duizend ontvoeringszaken gedocumenteerd. Het actuele aantal kan zelfs nog hoger liggen. Volgens de onderzoekers zijn 2.295 leraren gedood en meer dan 1.400 scholen verwoest.

Chibok

Op 15 april 2014 ontvoerde Boko Haram meer dan 270 schoolmeisjes uit Chibok, een stadje in het noordoosten van Nigeria. Er worden naar schatting nog 113 van hen vastgehouden door de terroristische organisatie. De andere meisjes zijn vrijgelaten na onderhandelingen met de regering.

De meisjes werden gedwongen te trouwen met strijders van de organisatie, veel van hen werden zwanger. Ook zijn meisjes gedwongen tot zelfmoordacties.

In februari 2018 werd er wederom een groep schoolmeisjes ontvoerd door Boko Haram. Bijna alle 110 meisjes zijn een maand later vrijgelaten na onderhandelingen met de regering.

Meisjes Chibok jaar geleden ontvoerd

Westerse invloeden

Boko Haram (wat betekent: westers onderwijs is zondig) werd in 2002 gesticht. De groepering wil een einde wilde maken aan alle westerse invloeden in de regio. De beweging werd op den duur uiterst gewelddadig, vooral sinds zij in 2009 onder leiding kwam van Abubakar Shekau.

Tegenwoordig zien de volgelingen van de groep zich als onderdeel van Islamitische Staat. Boko Haram zou in 2016 in verschillende facties uiteengevallen zijn. Het Nigeriaanse leger heeft vaker de overwinning op Boko Haram uitgeroepen, maar de terroristische organisatie pleegt nog sporadisch zelfmoordaanslagen.  

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ‘s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!

, Read More