Select Page

”Wat in de Nederlandse politieke geschiedenis heel belangrijk is, is dat je steun uitspreekt op het moment dat je ook eigen informatie hebt”, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in het programma WNL op Zondag.

Hij noemde het zeer plausibel dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet. Assad heeft dat ook in het verleden gedaan, benadrukte de bewindsman. ”Vandaar dat we nu ook begrip hebben voor deze actie.” De aanval is ook heel precies gericht geweest op de ”productiecapactiteit” van chemische wapens, aldus Blok verder.

Zaterdag lieten alle lidstaten van de NAVO weten de aanval van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk op Syrië volledig te steunen. In een brief aan de Tweede Kamer laat Blok weten dat Nederland wel moeite heeft gehad in te stemmen met de verklaring van de NAVO, omdat “het kabinet zelf bij begrip blijft”. 

Omwille van de NAVO-solidariteit is echter toch besloten uiteindelijk in te stemmen met de tekst van de verklaring.

Bombardementen

De bombardementen van het westen, die in de nacht van vrijdag op zaterdag op drie doelen in Syrië werd uitgevoerd, waren gericht op productielocaties van chemische wapens. 

De landen hebben 105 raketten afgevuurd die succesvol hun doelen hebben geraakt. Het programma voor het maken van chemische wapens zou volgens het Pentagon nu “kreupel” zijn, omdat Syrië veel materieel is verloren.

, Read More